Lokakuun askartelu-paskartelu – Tölkinvetimet

Lokakuun askarteluvinkkinä ovat monikäyttöiset tölkinvetimet. Jämälangoista, yksittäisnapeista, helmipussien lopuista ja pätkästä heijastinnauhaa syntyy yhdessä renksujen kanssa erittäinkin viehkoja korviksia ja rintakoruja. Omat suosikkini ovat ehdottomasti kermanvalkoiset lasihelmin koristellut korvikset, sekä valkoinen heijastava rintakoru. Sininen rintakoru näyttää nurjalta rintakorun rakenteen.

Näihin koruihin on käytetty sekä juomatölkkien että säilyketölkkien vetimiä. Tölkinvetimet vaativat kuitenkin aika paljon esikäsittelyä ennenkuin niistä voi alkaa virkkaamaan koruja. Ensin poistetaan sivuleikkureilla vetimen kiinnityskohta, tarvittaessa terävät reunat ja kulmat taivutetaan pihdeillä tai viilataan sileämmäksi jotta ne eivät kuluta virkkauslankaa poikki kovin helposti. Ihoa vasten tulevien korujen suhteen kannattaa muutenkin olla huolellinen etteivät terävät reunat jää raapimaan ihoa. Sitten vetimet pestään ja kuivataan, tarvittaessa suoristetaan ja litistetään. Jos haluaa symmetrisempiä koruja, tölkinvetimet lajitellaan koon, värin ja mallin mukaan. Tämän jälkeen ne ovat käyttövalmiita.

Nämä kuvien korut on valmistanut Irmeli.

paskartelu1
paskartelu2

Ohjeita vastaaviin koruihin löytyy netistä pilvin pimein.
Englanninkielinen rintakorun ohje täällä:
http://www.escamastudio.com/pages/how-to-crochet-flowers-pop-tabs
Simppelimpi rintakoru napilla (suomeksi):
http://auroranrusetti.blogspot.fi/2013/05/tolkkiklipsuista-koruiksi-muutamalla.html
Muita koruideoita Pinterestissä:
http://www.pinterest.com/born4him2000/crochet-pop-top-pull-tab-soda-tab/
Vaatteita (englanniksi):
http://tabistry.blogspot.fi/p/visitors-gallery-projects-by-other.html
Kassi (suomeksi):
http://manna-weaponofchoice.blogspot.fi/2012/01/tolkinvedin-kassi.html
Sekalaisia kuvia Googlessa:
http://tinyurl.com/pv69b7b

Tölkinvetimistä saa siis aikaiseksi kaikenlaista myös todella upeaa ja näyttävää kun vain jaksaa nähdä vaivaa. Mitään nopeaa ja helppoa näiden kanssa värkkääminen ei kuitenkaan ole.

- Wilhelmiina W. Wäärä

 

Pin it on PinterestShare via emailShare on Facebook

20 vastausta artikkeliin ”Lokakuun askartelu-paskartelu – Tölkinvetimet

  • Jos yleensä tykkää ostella pikkukätösten kaukoidässä väsäilemää tusinatavaraa, ja haluaa näyttää samalta kuin kaikki muutkin, niin nämä eivät ehkä ole sellaista ihmistä varten. Ajatuksella tehtyjä ja hienoja koruja.

   • Riippuu tyylistä. Jos kelpuuttaa koruksi kierrätetyn tölkkirenkaan niin tooosi hyvä juttu. Sen sijaan jos kaipaa jotain esittävämpää, niin onnea vain mikäli pihdeillä pystyt vääntelemään yhdestä ainoasta tölkkinipsusta vaikka realistisen hevosen kaulakorua varten. Sellaisen pystyy kiinalainen tekemään valumuoteillaan, suomalainen ei, varsinkaan kotioloissa.

  • Siis sun mielestä pitäisi vaihtaa harrastusta vain sen takia, ettei jälki miellytä sun silmää henk.koht? Oletko sinä se kuuluisa ”yleinen mielipide”? Munkin mielestä kaikkien ihmisten, joista en pidä kannattaisi lopettaa hengittäminen, mutta minä olenkin mulkku.

  • Niin, mikä näissä nyt niin närästää Tuusannuuskaa? Taitavasti tehtyjä ja jos ei omaa silmää miellytä, ei ehkä kannattaisi ladata sieltä suusta ihan mitä sattuu.

   • Kyllä, erittäin mielelläni käyttäisin tuollaisia korviksia! Tölkinnipsuista tehty rintakoru jo onkin, kun olen sellaisen ostanut, mutta korviksia en ole vielä nähnyt myynnissä. Mielestäni nämä ovat ihania :)

   • Just tuommoiset korvikset meinasin tädiltäni tilata =D En ikinä ostais näitä mistään kaupasta (paitsi tuohin valaisimeen olisin valmis laittamaan ihan huolella rahaa =), mutta kun tiedän minkälainen homma näiden tekemisessä on ja miten koko suku on valjastettu nipsuttimien keräilyyn… Silloin ehkä arvostaa tätäkin taiteenlajia vähän eritavalla.

 1. Minusta nämä on tosi hienoja ja taidolla tehtyjä! En itse edes osaisi, ja mahtavaa että tällasesta muuten niin turhasta matskusta saa loihdittua nättejä käyttöesineitä :)

 2. Hieno ilmiö tämäkin, että kun ollaan totuttu että tässä blogissa paheksutaan ja naureskellaan jollekin, niin sitten kun esillä on jotain kivaa niin vanhasta tottumuksesta sillekin nauretaan. Kaipa se joidenkin päivä siitä sitten paranee kun hakukkuu toisten käsitöitä. Sinänsä outoa, kun minun silmääni ainakin tosi siistin näköistä jälkeä noissa, etten nyt ihan käskisi harrastusta vaihtamaan.

 3. Tosi kauniita, etenkin tuo vaalea heijastin kukkanen! ♥ Minun siskoni tekee tölkkinipsuista rintakoruja ja käsilaukkuja. Aikaahan tuossa menee, eikä vähiten siihen, että kerää noita nipsuja. Ollaan sitten ystävien ja sukulaisten piireistä kerätty talteen.

 4. Minäkin olin jo puolustuspuhetta kyhäämässä, että näistä nyt on paskuus kaukana, miksi nämä tähän blogiin ovat päätyneet. Ja näköjään ensimmäiset kommentoijat jo innostuivatkin näitä paskoiksi julistamaan.
  Makuja on moneksi, mutta nämä ovat kyllä hienoja ja trendikkäitäkin, kun Hope Globen ja muiden kierrätysvaatemerkkien myötä tällainen uusiokäyttö on pop :)
  Ja nuo ovat huolella tehdyn näköisiä, ei mitään ”hutaisenpas näistä äkkiä jotakin ja otan tyhmiltä rahat pois”.
  Tykkään ja voisin ostaakin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>